Duvar Kâğıdı Çeşitleri

Her dönem popüler olan duvar kâğıtları, dekorasyonun vazgeçilmezi haline geldi. Günümüzde duvar kâğıtları suya ve yırtılmalara karşı çok daha dayanıklı ve silinebilir hatta boyanabilir özellikteler, bu sayede ev, ofis, okul, mutfak, banyo gibi alanlarda da gönül rahatlığıyla uzun yıllar kullanmaya imkân sağlıyor.

 

Günümüzde yaygın olarak kullanılan, farklı üretim teknikleri ile elde edilen 3 duvar kâğıdı çeşidi vardır. Bunlardan ilki ve en zayıf yapıda olan tek kat hamur kâğıt üzerine desen ve renk baskısı yapıldıktan sonra kâğıdın gofraj adı verilen baskı tekniği ile silindirler arasından geçirilerek desen ve kabartmalarının oluşturulması ile elde edilen tek katlı duvar kâğıtlarıdır. İnce olduklarından tutkal sürüldüğünde diğer kâğıtlara göre daha hızlı erir ve zamanla diğer duvar kâğıdı çeşitlerine göre daha kolay yıpranırlar.

İkinci duvar kâğıdı çeşidi ise dublex duvar kâğıdı olarak bilinen tek katlı duvar kâğıtlarına ek olarak kâğıdın tabanına bir kat daha kâğıdın lamine edilmesiyle elde edilen duvar kâğıdı türüdür. Tek katlı duvar kâğıtlarına göre daha dayanıklı olsalar da kalitesiz olanlar tutkal sürüldükten sonra ya da zamanla katmanların birbirinden ayrılması gibi sorunlar yaşanabilir.

Üçüncü ve en yaygın olarak kullanılan duvar kâğıdı çeşidi ise vinil duvar kâğıtlarıdır. Kâğıt üzerine sırasıyla astar daha sonra pvc laminasyonu uygulanır. Ardından renk, desen baskısı yapılır. Özel makineleri ile ısı uygulanır ardından silindirlerden geçirilerek figür ve kabartmalar verilir. PVC kaplama sayesinde hem güneş ışığına ve solmalara karşı dayanıklı hem de su ve neme karşı dayanıklı bir ürün elde edilmiş olur. Bu kâğıtlar silinebilme özelliğine de sahiptir. Mutfak, banyo gibi ıslak alanlarda kullanıma uygundur. Son zamanlarda oldukça popüler olarak mutfak tezgâh arasında vinil duvar kâğıtları kullanılmakta. Gerek eski tezgâh arasını yenilemede gerek yeni binalarda şık görünümü ve kolay uygulanmasının yanında tercih edilmelerinin en büyük sebeplerinden biri de diğer seramik mozaik gibi malzemelere göre çok daha uygun fiyatlara uygulanmasıdır.