Laminat Parke İle Lamine Parke Arasındaki Farklar Nelerdir?

Laminat parke ve lamine parke görünüm olarak birbirlerine benzeseler de yapısal ve üretim teknikleri olarak birbirinden oldukça farklıdır. 

Laminat parkeler HDF/MDF adı verilen öğütülmüş ahşap ve plastik karışımı olan kompozit bir plaka üzerine ahşap görünümü veren desen kağıdı yapıştırılıp son katman olarak koruyucu film tabakası ile kaplanması ile oluşmaktadır. 

Lamine parkeler ise alt, orta ve üst tabaka olarak 3 katmanın birbirine yapıştırılması ile üretilmektedir. Laminat parkelerdeki gibi kompozit bir malzeme değil, gerçek ahşap kullanılmaktadır.

Alt katmanda 2-3mm kalınlığında daha az değerli olan kavak ağacından elde edilmiş bir katman ya da kontrplak bulunur. Bu katmanın üzerine yine kavak ağacından imal edilmiş 8-10mm kalınlığında olan plaka lif yönü alt katmana zıt olacak şekilde yapıştırılır. En üst katmanda ise 3-6mm kalınlığında kıymetli olan ağaçtan elde edilmiş olan katman yapıştırılır. İsteğe göre koruyucu bir katman olarak yüzeyi cilalanabilir.

Lamine parkeler gerçek ahşaptan üretildiği için bakım ve temizliği oldukça zahmetlidir. Kullanım sıklığına göre zaman zaman sistre, cila gibi uygulamalara ihtiyaç duyarken laminat parkeler kompozit bir malzemeden üretildiği için harici bir bakım gerektirmez ve aşınmaya karşı çok daha dirençlidir.

Lamine parkelerin yüzeyi doğal malzemeden oluştuğu için temizliğinde çok aşındırıcı ağır kimyasallar kullanılması yüzeye ve cilaya zarar verecektir. Laminat parkelerin koruyucu film tabakası kimyasallara karşı daha dayanıklıdır ve temizliği daha kolaydır.

Laminat parkeler, lamine parkelere göre daha sert, dayanıklı bir ürün olduğundan darbelere ve çizilmelere karşı daha dirençlidir.

Laminat parkelerde bulunan kilit sistem sayesinde uygulama yapılması daha hızlı ve kolaydır. 

Lamine parkeler %100 ahşaptan üretilirken laminat parkeler kompozit malzemelerden imal edilir. Bu nedenle de laminat parkelerin fiyatları daha uygundur.

Laminat parkeler yüksek trafikli alanlarda lamine parkelere göre çok daha uzun ömürlüdür.

Lamine parkeler yüzeyinin zarar görmesi, çizilmesi, aşınması gibi durumlarda sistre ve yeniden cilalanarak yenilenebilirken laminat parkelerde bu şekilde bir durum mümkün değildir.