Parke Uygulama Sayfası

Laminat Parke Nasıl Döşenir ?

1

Döşeme işlemine başlamadan önce gerekli materyallerinizi hazırlamalısınız. Bunlar; alüminyum derz bandı, mesafe kamaları, basma susturucuları, testere, kurşun kalem, metre, şilte ve süpürgeliktir. Laminat parkeler genellikler şilte ve süpürgelik tam takım satılırlar. Şiltenin kalınlığı genelde 2mm ve beyaz renktir. Şilte yerine daha kalın 3mm ya da 5mm kapron da tercih edebilirsiniz. Bunlar dışında üzerinde ince bir folyo kaplı 5 mm kalınlığında folyolu şilteler de kullanılabilir. Bu ürünler laminat parkenin altına döşenir ve bu sayede ısı ve ses yalıtımı için yardımcı olurlar.

2

Laminat plakaları, şilte veya kapronların üzerine geçirmeli bir şekilde uygulanır, herhangi bir yapıştırma, vidalama veya çivileme gibi işlemlere ihtiyaç duymaz.

3

Döşeme levhaları, döşeme tahtaları gibi alt zeminlere direkt döşenmez. Şilte ve kapron kullanılarak bir yalıtım tabanı oluşturulur ve aynı zamanda ayak sesleri önlenir. Yalıtım tabanı uç uca serilir, üst üste gelmez.

4

Laminat parkelerin çoğu, diğer ısıtma sistemleri gibi doğru uygulama dahilinde yerden ısıtmaya da elverişlidir.

5

Parkelerin yönünü pencereye yani ana ışık kaynağına uzunlamasına denk gelecek şekilde döşeyiniz.

6

Döşeme işlemine odanın sol köşesinden başlayınız. İlk paneli yaylı tarafı ile duvara doğru yerleştirin ve mesafe kamaları ile kenar mesafesini sabitleyin. Duvara, kalorifer borularına, kapı durdurucularına v. b. yerler ile arasında mutlaka 12 – 15 mm’lik bir mesafe bırakın

7

İkinci bir panel kaplamayı ön tarafından (kısa taraf) 30°’lik bir açıyla yerleştirilmiş olan ilk panelin profil boşluğuna yerleştirin.

8

Yerleştirdiğiniz paneli yere düz bir şekilde indirin. Uzun kenarların aynı hizada olmasına, düz bir çizgi şeklinde olmasına dikkat ediniz. Bu yöntem sayesinde ikinci plakaları yerleştirirken boşluk oluşması önlenecektir. Diğer laminat plakalarını 1. sıranın sonuna kadar bu döşeme şeklinde devam edebilirsiniz.

9

Sıradaki son paneli kesmek için 180° döndürün, dekorlu tarafı yukarıya bakacak şekilde mevcut sıranın yanına duvarın sağ tarafına yanaştırın. Duvar tarafında 12 - 15 mm aralık kalmasına dikkat ediniz.

10

İkinci sıraya bir yarım panel yani artık parça ile başlayabilirsiniz. Parçayı uzun tarafı ile 1. sıranın oluk profilinin içine yerleştirin ve sabitleyin.

11

İkinci bir paneli uzun tarafı ile önceki panel sırasının oluk profilinin içine yerleştirin ve 20° açıyla tutarak sola doğru iterek yerdeki panelin içine yerleştirin. Sonra aşağıya doğru yatırın ve yukardan baskı uygulayarak klik duyulacak şekilde yerine geçmesini sağlayın. Plakaları tam yerleştirmek için bir çekiç desteği alabilirsiniz.

12

Yerleştirilecek plakanın profile tam bir şekilde oturmasına dikkat ediniz ve unutmayın derzli parkelerde kısa kenarlarda görünen derz çizgilerinde 2 sıra arasında en az 30 cm şaşırtma olmalıdır.

13

Kapı çerçevesindeki bölümlerde boşluk bırakılmalıdır. Boşluklar kablo veya başka malzemelerle doldurulmamalıdır.

14

Kalorifer boruları için borunun çapından 3 cm daha büyük olan delikler açılmalıdır.

15

Sonrasında uygun parça kesilmeli ve yapıştırıcı sürülerek sabitlenmelidir. Arkadaki boşluk kalorifer peteği manşeti ile kapatılabilir.

16

Ahşap kapı çerçevelerine 2-3 cm kalınlıkta olan basma susturuculu bir panel yerleştirileceğinden alttan 2-3 cm kesilmelidir.

17

Döşeme işlemi bittikten sonra mesafe kamalarını çıkartmayı unutmayınız.

18

Bitirişte, en iyi uygulama için taban pervazı kancalarını duvara 40 – 50 cm mesafede sabitleyip ve üzerine uygun olarak kesilmiş olan süpürgelikleri takabilirsiniz.

Parke hakkında herşey

Duvarlarda Parke Şıklığı

Laminat parkeler bugüne kadar zeminlerde ahşabın sıcaklığı ve şıklığını bizlere sundu. Bu şık görüntüyü duvarımızda da görmememiz için hiçbir sebep yok.

Laminat Parke İle Lamine Parke Arasındaki Farklar Nelerdir?

Laminat parke ve lamine parke görünüm olarak birbirlerine benzeseler de yapısal ve üretim teknikleri olarak birbirinden oldukça farklıdır.

Laminat Parke Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Laminat parke, günlük hayatta iç mekânlarda en çok tercih edilen çok katmanlı sentetik bir parke türüdür. Laminat parkenin genel bileşimi, üç katmandan oluşur.